Η/Υ..φίλος ή μπελάς;

Στη σελίδα αυτή θα παρέχονται λύσεις σε προβλήματα που συναντάμε κατά την αλληλεπίδρασή μας με τον Η/Υ σε καθημερινή βάση.. Μέσα από τη διαδικασία αυτή ευελπιστώ να βοηθήσω στο να αντιληφθούμε τον Η/Υ ως ένα σημαντικό γνωστικό εργαλείο στη δουλειά μας, στην επικοινωνία μας και την πληροφόρησή μας.

Ξεπεράστε την ασυμβατότητα του Microsoft Office 2003 μετο Microsoft Office 2007 (πηγή Micorsoft)

– Πώς μπορούμε να εισάγουμε το σύμβολο της γωνίας στο Word;

-Μπορώ να βάλω ένα βίντεο από την Yahoo σε μια παρουσίασή μου στο Power Point; Και βέβαια ναι..και μάλιστα όχι μόνο με έναν τρόπο. Μια πρώτη λύση είναι να σώσετε το βίντεο στον υπολογιστή σας σε μορφή «avi» και στη συνέχεια να το εισάγετε στην παρουσίασή σας από το μενού «Εισαγωγή», «Ταινία ήχος» του Power Point. Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει 3 σημαντικές λεπτομέρειες: Θα πρέπει να γνωρίζετε 1) πώς «κατεβάζουμε» ένα αρχείο από τη Youtube, 2) πώς μετετρέπουμε ένα αρχείο βίντεο σε μορφή «avi» και 3) θα πρέπει το αρχείο του βίντεο που θέλετε να παίζει στην παρουσίασή σας να το σώσετε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μέσα στο φάκελο όπου θα είναι σωσμένη και η παρουσίαση, ΠΡΙΝ το εισάγετε μέσα στη διαφάνεια της παρουσίασής σας. Για τις λεπτομέρειες 1 και 2 δίνονται διευκρινίσεις στις επόμενες σειρές. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα: μεταβαίνετε στη σελίδα : http://skp.mvps.org/youtube.htm από όπου και κατεβάζετε το πρόσθετο (add in) του Power Point που σας κάνει, ανάλογα αν χρησιμοποιείτε το Microsoft Office 2003 ή 2007. Αφού το αποσιμπιέσετε στο δίσκο σας, ανοίγετε το Power Point και μεταβαίνετε στην επιλογή του μενού «Εργαλεία», «Μακροεντολές», «Ασφάλεια» κι επιλέγετε ασφάλεια «χαμηλή». Κατόπιν,  από την επιλογή «Εργαλεία», «Πρόσθετα» επιλέγετε «Προσθήκη» επιλέγοντας το πρόσθετο από την τοποθεσία του δίσκου που το αποθηκεύσατε και πατώντας «Φόρτωση». Αν ολοκληρώσατε σωστά τη διαδικασία, στο μενού «Εισαγωγή» θα έχει προστεθεί η επιλογή «Youtube video». Κατόπιν μπορείτε να επαναφέρετε την ασφάλεια των μακροεντολών σας σε υψηλό επίπεδο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σας υπενθυμίζω ότι βασική προϋπόθεση για να ανταποκριθεί το βίντεο της παρουσίασής σας κατά τη διάλεξή σας, θα πρέπει υποχρεωτικά να είστε συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο. 

Πώς να κατεβάσω βίντεο από την Youtube? Υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλά προγράμματα. Για να μην επιβαρύνουμε τον υπολογιστή μας με την εγκατάσταση ενός προγράμματος μπορούμε να δοκιμάσουμε τον εξής online τρόπο που σας προτείνεται:
Πηγείνουμε στη Youtube και επιλέγουμε να δούμε το βίντεο που θέλουμε να κατεβάσουμε. Αντιγράφουμε τη διεύθυνσή του (url) και μετά πηγαίνουμε στη σελίδα http://catchvideo.net όπου στο χώρο «Paste your video url below then press the ‘Catch!’ button» επικολλούμε την διεύθυνση του βίντεο που αντιγράψαμε. Στη συνέχεια πατούμε «Catch». Κατόπιν επιλέγουμε τον τύπο αρχείου του βίντεο που θέλουμε να αποθηκεύσουμε και πατάμε «download». Αποθηκεύουμε το βίντεο στην τοποθεσία του υπολογιστή μας, όπου θέλουμε…Καλή διασκέδαση!
Υποσημείωση: Σε περίπτωση που θέλετε να κατεβάσετε ένα βίντεο από την Youtube προκειμένου να το σώσετε σε αρχείο της μορφής «avi» σας προτείνουμε να κατεβάσετε τον Free Youtube Downloader 

– Ανακτήστε τα χαμένα αρχεία του δίσκου σας ή της κάρτας αποθήκευσης. Χρησιμοποιήστε το λογισμικό Pandora Recovery, ένα αποτελεσματικό Free File Recovery λογισμικό.

Πώς θα μετατρέψω ένα αρχείο υπολογιστή μου σε αρχείο pdf; Eλεύθερο λογισμικό CutePDF. Εγκαθίσταται ως εκτυπωτής στον υπολογιστή σας. Αφού το επιλέξετε ως εκτυπωτή μετατρέπει τα αρχεία της δουλειάς σας σε αρχεία pdf. ΠΡΟΣΟΧΗ: για την ολοκληρωμένη εγκατάσταση εν λόγω λογισμικού απαιτείται α) η εγκατάσταση του CutePDF Wirter  και β) την εγκατάσταση του PS2PDF converter . Καλή επιτυχία!

Μετέτρεψα μια εργασία μου σε αρχείο pdf και μετά έχασα το πρωτότυπο αρχείο του κειμενογράφου με τον οποίο τη δημιούργησα. Πώς μπορώ να ανακτήσω το κείμενο τώρα που δεν μου επιτρέπεται η διαδικασία αντιγραφή-επικόλληση από το αρχείο pdf σε ένα κειμενογράφο;  Εγκαταστήστε το ελεύθερο λογισμικό pdf unlocker κάνοντας κλικ ΕΔΩ . Οδηγίες χρήσης: πάρτε την κλειδωμένη σας εργασία και με το ποντίκι μεταφέρετε το αρχείο της πάνω στη συντόμευση του pdf unlocker . Αυτομάτως το pdf unlocker  θα ξεκλειδώσει την εργασία σας και θα σας την αποθηκεύσει με τη μορφή αντιγράφου στην επιφάνεια εργασίας σας…

Ξέχασα τον κωδικό ενός προστατευμένου λογιστικού φύλλου μου στο Excel. Πώς θα καταφέρω να «σπάσω» τον κωδικό και να ανοίξω το φύλλο μου; Κάντε κλικ ΕΔΩ. Αφού κατεβάσετε το αρχείο, κάντε διπλό κλικ πάνω σε αυτό. Θε δείτε ότι το Excel θα ανοίξει ενώ παράλληλα θα «φορτώσει» αυτό το αρχείο-πρόσθετο (add-on). Στη συνέχεια ανοίξτε το προστατευμένο λογιστικό φύλλο σας του οποίου τον κωδικό ξεχάσατε. Ενώ το λογιστικό σας φύλλο είναι ανοιχτό πηγαίνετε «εργαλεία-tools», και στη συνέχεια «unprotect sheet». Το λογιστικό σας φύλλο έχει ήδη ανοίξει και ο κωδικός του έχει σπάσει. Καλή διασκέδαση!!

Έχω προστατέψει το υπολογιστή μου με το Deep Freeze. Πώς θα διακόψω την προστασία του για να εγκαταστήσω κάποια χρήσιμα λογισμικά μέσα σε αυτόν; Το Deep Freeze «παγώνει» τον υπολογιστή σας στην κατάσταση που τον είχατε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν την εγκατάστασή του. Από το σημείο αυτό και μετά, οτιδήποτε κάνετε στον υπολογιστή σας, οτιδήποτε εγκαταστήσετε, οποιοδήποτε αρχείο σώσετε σε αυτόν, διαγράφεται οριστικά μετά την επανεκκίνησή του. Η ύπαρξη του Deep Freeze υποδηλώνεται από την παρουσία ενός εικονιδίου λευκής αρκούδας στο αριστερό κάτω μέρος του υπολογιστή σας. Πατώντας το κουμπί shift κάνετε διπλό κλικ πάνω σε αυτό το εικονίδιο και αυτόματα ενεργοποιήται ο χώρος καταχώρησης του password με το οποίο προστατεύεται ο υπολογιστής σας από το Deep Freeze. Αφού πληκτρολογήσετε το password σωστά, επιλέγετε στην επόμενη επανεκίνηση το Deep Freeze να είναι απενεργοποιημένο. Αφού επενεκκινήσετε τον υπολογιστή σας βεβαιώνεστε ότι το εικονίδιο της λευκής αρκούδας του Deep Freeze έχει ένα κόκκινο Χ γεγονός που σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας δεν προστατεύεται από το Deep Freeze. Εγκαθιστάτε τα λογισμικά σας και αμέσως μετά επανεκκινείτε τον υπολογιστή σας. Το Deep Freeze θα είναι και πάλι ενεργό για να προστατεύει τον υπολογιστή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ξεχάσετε το passoword του Deep Freeze, o μόνος τρόπος για να αποδεσμεύσετε τον υπολογιστή σας από αυτό είναι το FORMAT!!!.

Πώς απεγκαθιστώ το Deep Freeze? Επιλέγετε το ξεπάγωμα του υπολογιστή σας από το Deep Freeze (βλ. προηγούμενη σημείωση). Επανεκκινείτε τον υπολογιστή σας και στη συνέχεια αναζητάτε σε αυτόν το αρχείο DF5Serv.exe ή DF6Serv.exe ή DF5Std.exe ή DF6Std.exe ανάλογα με την έκδοση του Deep Freeze που χρησιμοποιείτε. Αφού το εντοπίσετε, τρέχετε το συγκεκριμένο αρχείο και επιλέγετε uninstall. Το Deep Freeze θα απεγκαταστηθεί από τον υπολογιστή σας.

Δεν βλέπω τη λευκή αρκούδα στον υπολογιστή μου αλλά ξέρω καλά ότι είναι εγκατεστημένο σε αυτόν το Deep Freeze. Τι να κάνω για να ξεπαγώσω τον υπολογιστή μου ή για να απεγκαταστήσω το Deep Freeze? Πατάμε απλά Crtl-Alt-Shift-F6 και στη συνέχεια ακολουθούμε μία από τις διαδικασίες που περιγράφονται παραπάνω.

Προβλήματα Σχετικά με το WORDPRESS
1. Έχω χάσει την γραμμή εργαλείων μου στον κειμενογράφο του WordPress. Πρέπει να το ξαναεγκαταστήσω;  Η απάντηση είναι όχι. Προφανώς κάποιο από τα πρόσθετα που έχετε εγκαταστήσει δημιουργεί το πρόβλημα. Προσπαθήστε να τα απεγκαταστήσετε ένα-ένα προκειμένου να διαγνώσετε το πρόβλημα.

2. Προσπαθώ να βάλω με μικρά γράμματα τους τίτλους της σελίδας μου, των αναρτημέων σελίδων ή των άρθρων μου αλλά τα βλέπω όλα κεφαλαία. Πώς μπορώ να ξεπεράσω το πρόβλημα; Προφανώς  το WordPress που χρησιμοποιείς δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Αυτό εξαρτάται από τις ρυθμίσεις του θέματος που χρησιμοποιείς. Αν αλλάξεις θέμα το πρόβλημα αυτό θα λυθεί αυτόματα. σε περίπτωση όμως που θέλεις να κρατήσεις αυτό το θέμα θα πρέπει να επέμβεις από τις ρυθμίσεις στον κώδικα του θέματός σου.